08-11-2018

Persbercht BPN (Branchevereniging Pyrotechniek Nederland)

Onderstaand bericht is naar buiten gebracht door de BPN, in navolging van de nieuwsuitzending van Nieuwsuur afgelopen maandag. Broekhoff is aangesloten bij de BPN en staat volledig achter dit persbericht.

“De BPN betreurt de berichten naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen maandag waarin plastisch chirurg Paul van Zanten bericht over het binnenkomen van het eerste vuurwerkslachtoffer als gevolg van zwaar en illegaal vuurwerk. Verschrikkelijk nieuws.

Het is betreurenswaardig dat de import, en het gebruik van deze zware explosieven in ons land toeneemt. Dit zware, levensgevaarlijk illegale vuurwerk heeft wat de BPN betreft niets met vuurwerk te maken.

(Legaal) vuurwerk in Nederland is aan strenge regels gebonden en mag slechts 3 dagen per jaar (op eind december) verkocht worden, en slechts op oudejaarsnacht worden afgestoken. En dat heeft een reden. Op die manier beperken we overlast, schade en letsel als gevolg van legaal vuurwerk en kunnen we verantwoord blijven genieten van deze jaarlijkse traditie. De BPN heeft zich de afgelopen jaren, samen met politie en overheid bovendien ingezet om schade en letsel als gevolg van (legaal)vuurwerk tijdens de jaarwisseling te beperken (onder andere door de aanpak van illegaal vuurwerk, de mogelijkheid dit te melden, en de campagne #vier vuurwerk veilig). En met succes, het aandeel schade, letsel en overlast als gevolg van legaal vuurwerk is de afgelopen jaren gedaald.

Juist vanwege die gezamenlijke aanpak, en de dalende cijfers betreurt de BPN het dat bij deze discussie, over letsel als gevolg van illegaal vuurwerk, ook opnieuw het gebruik van legaal vuurwerk wordt betrokken. De jaarlijkse vuurwerktraditie heeft niets te maken met het gebruik van zware explosieven en bommen, die onder het mom van vuurwerk in de maanden voorafgaande aan de jaarwisseling ons land binnen komen.

Om de vuurwerktraditie te beschermen, maar bovenal om consumenten bewust te maken van de gevaren hiervan steunt de BPN de oproep van de politie om het gebruik, import en verkoop van illegaal vuurwerk harder te bestraffen. Alleen dan kunnen we dit soort ongevallen voorkomen. Door gezamenlijk op te treden tegen illegaal vuurwerk kunnen we de jaarlijkse vuurwerktraditie in stand houden en letsel en schade als gevolg van zwaar en illegaal vuurwerk voorkomen.”

Terug