20-06-2017

20 06 2017 Reactie BPN op verzoek Politie

juni 2017  

Reactie BPN op verzoek Politie

De afgelopen dagen is er veel aandacht geweest voor Vuurwerk. Diverse partijen hebben oproepen gedaan, variërend van het instellen van een vuurwerkverbod, tot het verbieden van knalvuurwerk. Met name deze laatste oproep, nota bene van de landelijke politie, verbaast de BPN ten zeerste.

De afgelopen jaren heeft de BPN altijd nauw samen gewerkt met politie, ministerie en toezichthouders om de problemen en overlast tijdens de jaarwisseling terug te dringen. Daarbij is gezamenlijk geconstateerd dat deze problemen en overlast voornamelijk voortkomen door het gebruik van levensgevaarlijk illegaal vuurwerk en doordat raddraaiers vuurwerk op oneigenlijke wijze gebruiken. Om deze problemen te verminderen hebben wij als branche de afgelopen jaren maatregelen genomen. Hierdoor zijn legale artikelen die op basis van onderzoek de meeste overlast en schade veroorzaakten, en die vaak op een verkeerde manier gebruikt werden, zoals babypijltjes en romeinse kaarsen, in samenwerking met de overheid uit de markt gehaald. En met succes, het letsel en schade tijdens de jaarwisseling is de afgelopen jaren steeds afgenomen.

Om ook de problemen die niet door legaal vuurwerk ontstaan verder aan te pakken is vorig jaar samen met het ministerie en de politie een safetyDeal gesloten. In deze safetyDeal zijn afspraken gemaakt om overlast en problemen tijdens de jaarwisseling terug te dringen. Enkele van de belangrijkste afspraken uit deze safetyDeal zijn:

⦁Invoering erkenningensysteem voor vuurwerkimporteurs

⦁Aanpakken en uit de handel halen van legaal vuurwerk dat verkeerd gebruikt wordt.

⦁Gezamenlijke aanpak en opsporing van illegaal vuurwerk.

⦁Voorlichting en informatieverstrekking aan jongeren.

⦁Opleiden en informeren van detaillisten.

Juist omdat deze afspraken nog geen half jaar oud zijn is de BPN verbaasd over de oproep van de politie om nu, bovenop deze afspraken, een verbod op knalvuurwerk in te stellen.

Hoewel de BPN de achtergrond van de oproep van de politie begrijpt stelt zij grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van het voorstel. Een verbod op legaal knalvuurwerk zal de problemen die voortkomen uit zwaar en illegaal knalvuurwerk niet oplossen. Daarnaast is de handhaafbaarheid, maar ook het vaststellen van de oorzaak praktisch niet mogelijk. Het blijft immers onduidelijk of een knal door siervuurwerk, doordat er carbid wordt afgeschoten, of omdat er (illegaal) knalvuurwerk wordt afgestoken wordt veroorzaakt.

De BPN verwacht dat een dergelijke oplossing zelfs een averechts effect zal hebben omdat niet minder, maar juist meer consumenten zullen uitwijken naar makkelijk bereikbare (online) kanalen om illegaal en gevaarlijk knalvuurwerk aan te schaffen. .

BPN ziet veel meer in het verbeteren en vergroten van de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk, en de verschillende wegen waarop dit Nederland binnen komt, dan het aanpakken van legaal vuurwerk dat ook in ons omringende landen zoals België (het hele jaar) of Duitsland 3 dagen per jaar, verkocht mag worden.

De BPN zal zich de komende jaren onverminderd blijven inzetten om het geweld tegen hulpverleners en politieagenten tijdens de jaarwisseling terug te dringen. Ook zullen wij constructief blijven meedenken over mogelijke oplossingen en verbeteringen die politie en hulpverleners hierbij kunnen helpen. De BPN doet het verzoek aan alle betrokken partijen om het onderzoek van de onderzoeksraad voor veiligheid over deze problematiek af te wachten alvorens met eigen initiatieven of ingrijpende maatregelen te komen.

Constructieve suggesties en aanbevelingen ten behoeve van de verbetering van de kwaliteit van legaal vuurwerk en maatregelen ten behoeve van de aanpak van illegaal vuurwerk zijn vanzelfsprekend altijd welkom.

Contactgegevens – info@b-p-n.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   –   t.a.v. de voorzitter Leo Groeneveld

Terug