14-12-2016

14 12 2016 Vuurwerkverbod winkelgebied en centrum Hilversum toegestaan door Raad van State

Vuurwerkverbod winkelgebied en centrum Hilversum toegestaan door Raad van State     Bron: klik op plaatje

Waar gaat het om?

1 Het gaat om een vuurwerk vrije zone. Niet om een algeheel afsteekverbod. De BPN en vuurwerk handelaren zijn geen tegenstander van vuurwerkvrije zones, bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, winkelcentra of andere plaatsen indien dat nodig is.

2 Instelling van de vuurwerkvrije zonde moet echter wel binnen het kader van de kern van de wet blijven. Minister van der Steur heeft hierover afgelopen jaar geschreven dat: “gemeenten kunnen een zgn. ‘vuurwerkvrije zones’  instellen. Dat zijn locaties in de buurt van bijvoorbeeld ziekenhuizen, bejaardentehuizen en dierenasiels waar het afsteken van consumentenvuurwerk altijd verboden is, mits de grondslag daarvoor in de APV 1 is opgenomen”.

3 Wat nadrukkelijk niet kan, en wat de burgemeester van Hilversum steeds aangeeft te willen is een totaal gemeentelijk verbod op vuurwerk. Het verbieden van vuurwerk in een gehele gemeente is volgens het vuurwerkbesluit (dat boven de APV ligt, en dus van kracht is) niet mogelijk!

Nadelen vuurwerkvrije zone.

4 – We zien, in diverse gemeentes dat juist vuurwerkvrije zones weer minder in trek zijn

Onderzoek uit het Algemeen Dagblad van 20 november van dit jaar onder 365 gemeentes laat zien dat de opmars van vuurwerkvrije zones stokt. 1 op de 5 gemeenten wijst gebieden aan waar niet geknald mag worden, maar het blijft meestal beperkt tot kleine gebiedjes rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen waardoor consumenten de vrijheid houden om in hun eigen straat, met eigen familie, vrienden of buren te genieten van deze Nederlandse traditie.

  • – Handhaving is het grootste probleem.

 

5 Vuurwerkvrije zones zijn prima, mits consumenten de vrijheid houden om samen met buren, vrienden, familie en kennissen te genieten van de traditionele oud en nieuw viering en het afsteken van (hun eigen) vuurwerk.  Jaarlijks genieten meer dan 10 miljoen mensen (families- buren, etc.) gezamenlijk van de prachtige vuurwerktraditie in hun eigen straat tijdens de jaarwisseling!

Toelichting

  • – De uitspraken van de burgemeester van Hilversum dat hij wil inzetten op een vuurwerkvrije gemeente gaan in tegen de vrijheid van consumenten om te genieten van vuurwerk en de vuurwerktraditie en zijn niet mogelijk. (zie ook APV en vuurwerkbesluit)
  • – Vanzelfsprekend steunt de BPN een besluit om vuurwerk op openbare plekken waar dat niet gewenst is, zoals verzorgingshuizen en kinderboerderijen, in te stellen. Dit moet echter niet doorslaan in grotere gebieden waardoor, ook consumenten, die gewoon thuis willen genieten van het afsteken van vuurwerk de dupe worden.
  •                       Last van vuurwerk en consumenten vuurwerk. De discussie over vuurwerkvrije zones, wordt regelmatig ingezet om overlast en schade en letsel vanwege vuurwerk terug te dringen. Meeste overlast, schade of letsel echter vindt niet plaats door het vuurwerk dat thuis wordt afgestoken, maar wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk (harde knallen) of het verkeerd gebruik van vuurwerk. Een gebiedsverbod is niet de oplossing om deze problematiek aan te pakken.
Terug